A-C
D-F
G-I
J-L
M-O
P-R
S-U
V-Z
 

Glosar de termeni
[adaptat dupa termeni definiti in webopedia.com]

Bit
Prescurtarea pentru binary digit numar binary cea mai mica unitate de informatie de pe un computer. Termenul a fost prima data folosit in 1946 de catre Jogh Tukey un mare statistician si consultant a 5 presedinti a Statelor Unite ale Americii. Un singur bit poate lua doar 2 valori o sau 1. Un Byte este o unitate de informatie care contine 8 biti consecutive.

Browser
Prescurtarea pentru web browser,o aplicatie software care este folosita pentru a gasi si afisa paginile de web. Cele mai folosite 2 browsere sunt Netscape Navigator si Microsoft Internet Explorer. Amblee sunt browsere grafice, ceea ce inseamna ca ele afiseaza informatia in mod grafic atat imagini cat si text. Mai mult chiar ele pot prezenta si informatii multimedia adica date in format audio, video si animatie. 

Chat
Comunicare in timp real intre doi utilizatori folosind computere. Fiecare utilizator poate transmite un mesaj, batut de la tastatura si acesta va aparea imediat pe ecranul calculatorului celuilat utilizator. 

Comert Electronic
Efectuarea de tranactii online. Aceasta include de exemplu cumpararea si vanzarea de produse folosind cash digital [carti de credit, microplati etc]

E-mail
prescurtarea pentru Electronic Mail sau posta electronica. Reprezinta transmisia mesajelor prin intermediul unor retele electronice. Mesajele pot fi text intordus de la tastatura sua fisiere de pe dar-ul unui computer.  
In ultimii ani utilizarea email-ului a exploadat. Dupa unele estimari, sunt acum 25 de milioane de utilizatori de email trimitand 15 miliarde de mesaje pe an.

Forum
Un grup de discutii online unde participantii cu interese commune pot schimba mesaje. 

Guvernare Electronica
Guvernarea electronica reprezinta procesul de reinventie a sectorului public prin digitalizare si noi tehnici de management a informatiei, proces al carui scop final este cresterea gradului de participare politica a cetatenilor si eficientizarea aparatului administrativ

HTML
Prescurtarea pentru Hyper Text Mark Up Language, HTML este tot un ptotocol folosit de World Wide Web. Acest protocol controleaza modul in care paginile web sunt formatate si afisate.

HTTP
Prescurtarea pentru HyperText Transfer Protocol, protocolul folosit de catre World Wide Web. HTTP defineste cum mesajele sunt formatate si transmise si cu ce actiuni servere de web si browserele trebuie sa raspunda la diferite comenzi. De exemplu cand o adresa este introdusa in campul de adresa al browserului, browserul de fapt trimite o comanda HTTP la serverul de web instructandu-l sa gaseasca si sa trimita pagina respective.

Intranet
O retea bazata pe protocoale TCP/IP apartinand unei organizatii, si accesibila membrilor organizatie respective, angajatilor sau altor personae autorizate. Un site de Intranet arata la fel ca un site de pe Internet cu singura exceptie ca el nu este oferit publicului si poate fi accesat doar de la calculatoarele organizatiei sau din afara dupa autentificarea cu un nume de utilizator si parola. Intranet-urile sunt folosite, la fel ca si Internet-ul, pentru a face disponibila informatia.

Liste de discutii [Mailing List]
O lista de adrese identificata printr-un unic nume, precum edro@yahoogroups.com Un mesaj trimis la adresa listei este distribuit automat la oata adresele din lista. 

Motor de cautare
Un program care cauta documente dupa cuvinte cheie specifice si returneaza o lista a documentelor unde cuvintele cheie au fost gasite, documentele fiind de obicei returnate in ordinea relevantei.

Portal
Un site de web car eofera o gama larga de servicii si resurse, precum email, forum, motoare de cautare si magazine virtuale. De exemplu www.edemocratie.ro este considerat un portal resurse de e-democratie si guvernare electronica in Romania.

Retele Virtuale Private [VPN Virtual Private Network]
Prescurtarea pentru retele virtuale private o retea construita folosind retele publice pentru a conecta nodurile de comunicatie private. Aceste retele folosesc criptarea pentru a se asigura ca numai utilizatrii autorizati pot accesa resursele retelei si ca datele nu pot fi interceptate.

Server 
Un computer de pe o retea care asigura managementul resurselor retelei. De exemplu un server de fisiere este unul care permite tutror utilizatorilor de pe retea sa stocheze fisiere pe hard-ul sau. Un server de baze de date este un system care proceseaza interogatiile pe baze de date. De obicei serverele sunt dedicate, acest lucru insemnad ca ele nu se ocupa de alte clase de procese decat cele pentru care au fost constituite in mod expres. 

Website
Un loc de pe World Wide Web. Fiecare site contine o pagina de primire, care este primul document pe care utilizatorii il vaf cand intra pe site. Site-ul poate de asemenea contine si alte pagini si documente. 

World Wide Web 
Un system de servere de Internet care suporta documente special formatate. Documentele sunt formatate folosind un limbaj numit HTM care suporta linkuri la alte documente, precum si fisiere grafice, audio si video. Acatsa inseamna ca poti sari de la un document la altul simplu apasand un link special evientiat. Sunt cateva aplicatii pin care se poate accesa World Wide Web numite browsere si definite si ele in acest glosar.

 

Copyright eDemocratie.ro 2001-2003
Despre noi  |  Declaratii de presa  |  Termeni de utilizare  |  Politica de confidentialitate  |  Contact